søndag den 16. september 2012

Rugbrød bagt med surdej

Yes! Det lykkedes sgu! Mit helt eget rugbrød kom til verden i går :-) Og det var faktisk slet ikke så svært som jeg troede det ville være, så det er hermed et råd til alle, der går og lurer på at bage rugbrød - se at komme i gang!

I får lige et skud af det endelige brød til at starte på:


Rugbrødet tog sin begyndelse i starten af ugen, da jeg påbegyndte en honningsurdej. Opskriften på denne er som følger:

1. dag: 1 dl vand, 3 spsk rugmel, 3 spsk hvedemel, 1 tsk honning. 
3. dag: ½ dl vand, 1 spsk rugmel, 2 spsk hvedemel.
Alle andre dage: Kig til surdejen og se om den bobler, eller om den skal bruge lidt mere at leve af (mel).
Surdejen blev brugt på den 5. aften.

Fredag aften blev der så blandet en dej sammen efter følgende opskrift:
200 g surdej
340 g vand
40 g honning
10 g sovsekulør
18 g salt
85 g hørfrø
80 g solsikkekerner
155 g skårne rugkerner
100 g speltmel
160 g groft rugmel
50 g hvedeklid
80 g hvedemel

De våde dele blev først rørt sammen, dernæst kom kerner i og til sidst mel. Dejen så da således ud:


Den skal bestemt ikke være flydende, men heller ikke helt fast - den skal klæbe til fingrene.

Den fik så lov at stå med film over på køkkenbordet i 10-12 timer (hvor den hævede) og blev derefter fyldt over i smurte rugbrødsforme:


I hvert rugbrød blev stukket 25 huller helt i bund for at undgå "lågdannelse" i skorpen. Brødet blev desuden penslet med vand og kom så i ovnen på nederste ribbe ved 180 grader (ikke varmluft).

Da brødene havde en centertemperatur på 90 grader kom de ud. Det tog ca. en times tid.


De fik lov at stå på risten og over dem kom et vådt viskestykke. Sådan fik de lov at stå ca 3 timer - man kunne sikkert lade dem stå sådan til næste dag, men vi ville altså smage brødet :-)


Brødet var så absolut godkendt; det er faktisk nok det mest lækre jeg nogensinde har smagt! Og så med lidt godt pålæg var aftensmaden reddet!



Ingen kommentarer:

Send en kommentar